Merhaba arkadaşlar,
Bugün boş zamanlarımız için keyifli ve güzel bir uğraş olan kokulu taşlar yapacağız. Bu kokulu taşları zevkinize göre desen ve kokuda yapabilir dekorasyonda kullanabilirsiniz. Öncelikle isterseniz kokulu taş malzemeleri nelerdir bir bakalım.
Kokulu Taş Malzemeleri
- Çimento tozu yada kokulu taş tozu
- Silikon kalıp
- Sıcak su
- Küçük bir leğen
- Gıda renklendiricisi yada akrilik boya
- İstediğiniz koku esansı.
Şimdide kokulu taş nasıl yapılır hep birlikte inceleyelim isterseniz.
Kokulu Taş Nasıl Yapılır?
Karıştırma kabına kokulu taş tozu yada çimento tozundan koyalım ve sıcak su ekleyelim. Kullanacağımız malzemelerin ölçekleri hakkında miktar vermek zor. Çünkü kullanacağımız kalıbın boyutuna göre değişir. Burada önemli olan hazırladığınız karışımın yeterince sıvı olduğundan emin olmanız. Yeterince sıvı da kriter nedir yazının devamında fotoğrafla gösterdik. Su ve toz karışımını kaşık yada bir spatula yardımıyla karıştıralım.
Karışımınız yeterince homojen değilse biraz daha sıcak su ekleyin. Homojenlikten kastımız krema kıvamında olmasıdır. Topaklanmayı önleyene kadar karıştırmaya devam edin.
Homojen bir karışım elde ettikten sonra içerisine istediğiniz koku esansından ekleyebilirsiniz. Ne kadar koku esansı eklemeniz gerektiğine ortama yayılan kokuya göre karar verebilirsiniz. Kokuyu almakta zorluk çekiyorsanız bu demektir ki biraz daha esans eklemeniz gerekiyor. Bu aşamada dilerseniz renklendirici ekleyebilir ve tek renk kokulu taş elde edebilirsiniz. Ama ben farklı renklerde taşlar istiyorum diyorsanız kalıplama işlemi bittikten sonra dilediğiniz renkleri kombin yaparak akrilik boya ile boyayabilirsiniz. Biz sonradan boyamak istediğimiz için renklendirici katmadık.
Koku esansını da güzelce karıştırdıktan sonra hazırladığınız karışımı kalıplara dökebilirsiniz. Kalıplara güzelce karışımdan döktükten sonra yaklaşık 20 dakika sonra kokulu taşlarınız hazırdır.
20-25 dakika sonra kalıptan çıkarabilirsiniz. Biz baykuş ve gül kalıpları seçtik. Baykuşu kalıptan çıkardıktan sonra turuncu ve kırmızı akrilik boya ile boyadık ve kokulu taşımızı kurumaya bıraktık. Kokulu taşların kokusu zamanla kaybolabilir. Kokusu gittiğinde taşların üzerine parfüm sıkabilirsiniz. Boyasında bir problem olmuyor taşınız kırılıp çatlamadığı sürece uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Bunlarda diğer kalıplara döktüğümüz taşlar. Sonradan boyamak istediğimiz için renklendirici kullanmadık. Banyonuz yada evinizin diğer kısımları için kokulu taşlar yapabilir dekorasyonunuzu el emeği aksesuarlarla renklendirebilirsiniz. Kokulu taş yapımı hakkında aklınıza takılan soruları bizlere yazabilir, düşüncelerinizi ziyaretçilerimizle paylaşabilirsiniz.
Merhabalar kokulu tas ve sabun yapiminda ozellikle gonca gul kalibindn cikarken kenarlari nedense kirik cikiyr hep sebebini yazarsanz sevinirim ins.
merhabalar.ben kokulu taşlarımı renklendirmek istiyorum ama akrilik boya ile renklendiriliyormuş .ben akrili booyayı sulandırıp sonra taş tozu ekledim fakat kurumadı. nasıl renklendiebilirim.
Akrilik boyayı karışıma eklemek yerine seçtiğiniz kalıp için de uygunsa boyama işlemini en son gerçekleştirebilirsiniz. Ya da toz toz boya kullanabilirsiniz.
Merhaba taşları sonradan boyadığımızda kokusunda azalma etkilenme oluyor mu acaba
Boyamadan kaynaklanan kokuda bir değişiklik olur. Kokudaki değişimi taşın arkasına aynı esastan damlatarak giderebilirsiniz.
Merhaba ben daha kalıptan cıkarmadan kalıptayken ortadan catlamıs oldugunu görüyorum bişeyi yanlıs mı yapıyorum acaba?
Kullandığınız tozun kalitesiyle alakalı olabilir. Şu an kullandığınızın dışında bir toz deneyin.
Kokulu taş yapimi çimento tozu olmadan da olur mu acaba, bir tanıdığım bunu yaparken mermer tozu kullandığını söylemişti. Mermer tozu daha güzel olur diye düşünüyorum ama kararsızım.
Kokulu taş yapımında mermer tozu hiç kullanmadım. Kullanıldığına dair bir bilgim de yoktu. Kullanırsanız tecrübelerinizi bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz. Kokulu taş yapımında mermer tozu kullanımına dair bize de bir fikir olur ?.
Çok güzeller özellikle renkli renkli olmaları çok tatlı. Ellerinize sağlık. Bu kılıfları her yerde bulabilir miyiz yoksa internetten mi almalıyım, nerelerde bulunur? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Merhaba Mürüvvet Hanım, “kılıf” derken silikon kaliplardan bahsediyoruz galiba ?. Silikon kalıpları ınternetten çok rahat temin edebilirsiniz.