Bugün abajur iskeletlerini yada eski kullanmaktan sıkıldığımız abajurları değerlendirerek tarzımıza uygun düşük bütçeyle abajur yapacağız. İplikleri, kumaş parçalarını ve artan örgü ipleri kullanarak birbirinden güzel abajurlar yapmak oldukça basit. Sözü fazla uzatmayarak abajur yapımına geçelim isterseniz.
İpliklerden Abajur Yapımı
İhtiyacımız olan malzemeler, eski abajur ve istediğimiz renklerde kazak ipi. Öncelikle abajurun başlığını çıkarıyoruz.
Sonra bir köşeden başlayarak ipleri sırayla demir iskeletten geçiriyoruz. Bu şekilde bütün iskeleti iple doluyoruz. Böylelikle hem eski abajuru değerlendirmiş hem de evinize retro bir dekorasyon elde etmiş olursunuz.
Fotoğraf Çıktılarından Abajur
Evde kullanmaktan sıkıldığınız düz beyaz bir abajurunuz varsa aile fotoğraflarından oluşan romantik bir abajur yapabilirsiniz. Düz beyaz A4 kağıda şekildeki gibi boyda fotoğraflarınızı çıkarttırın ve yapıştırıcı ile abajur başlığının dış kısmına yapıştırın. Estetik bir görüntü elde etmek istiyorsanız fotoğraflar arasında boşlukların aynı olmasına dikkat edin.
Rustik Abajur Yapımı
Bu tarz bir abajur yapmak için eğer varsa eski abajurunuzu kullanabilirsiniz. Eğer abajurunuz yoksa lamba kablo fişi, ampul ve duya ihtiyacınız bulunmaktadır. Abajur ayağı olarak da cam bir şişe yada şamdanları kullanabilirsiniz. Bunların dışında ihtiyacınız olan malzemeler, 3 su bardağı tutkal, yarım su bardağı mısır nişastası, leğen, halat ipi, poşet yada ambalaj poşeti.
İpi kolalamak için, bir leğene tutkalı, mısır nişastasını ve 2 su bardağı suyu boşaltalım. Bunları güzelce karıştıralım.
Eski abajuru yada kalıp olarak kullanmak istediğimiz bir helkeyi açıkta bir yer kalmayacak şekilde poşet geçirelim.
Hazırladığımız karışıma ipi batırıp kalıbın etrafına saralım. İstediğiniz gibi ipi sarabilirsiniz.
Tamamen harca batırılmış iple sarıldıktan sonra kurumaya bırakılır. Sakın tam olarak kurumadan yani katılaşmadan kalıptan çıkarmayın. Bir gün yada geceden sabaha kadar kurutun. Dokuduğunuz da kas katı ise ve elinize her hangi bir şey bulaşmıyorsa kurumuş demektir. Kuruduktan sonra poşetten yavaşça tutarak kalıptan çıkartabilirsiniz.
Sıra geldi hazırladığımız abajur başlığını lambaya sabitlemeye. Bunun için tele ve kesmek için penseye ihtiyacınız olacak. 4 adet aynı boyda ipten lambaya uzanabilecek uzunlukta teller kesin. Telin bir ucunu en üstteki ipten geçirin ve düğümleyin. Diğer ucunu da lambanın üstünde bulunan demir iskeletten geçirin ve şekildeki gibi sabitleyin. Lamba kablo fişini duya monte edin ve ampul taktıktan sonra abajurunuz kullanıma hazırdır.
Mantar Tıpa İle Abajur Yapımı
Beyaz abajur başlığına mantar tıpaları yapıştırarak abajurunuzu yenileyebilir, orijinal bir tasarım elde edebilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler, abajur, mantar tıpa, tutkal tabancası ve tutkal çubukları.
Abajur başlığının en altından başlayarak mantar tıpaları tutkal ile abajura yapıştıralım.
Şekildeki gibi alt sırayı bitirip bir üst sıraya geçelim ve abajurun her tarafını mantar tıpalarla kaplayalım. Tutkal kuruduktan sonra abajur başlığına ampul takarak kullanabiliriz.
Çamaşır İplerinden Abajur
Farklı renklerdeki çamaşır iplerini kullanarak kullanmaktan sıkıldığınız yada eski abajuru yenileyebilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler, sarı, pembe ve su yeşili çamaşır ipi, tutkal tabancası ve tutkal. Abajur başlığının en altından işe başlayabilirsiniz. İpi tutkalla başlığa sararak yapıştıralım. 5-6 sıra sarı, sonra su yeşili sonra tekrar sarı ve pembe dizilimi yaparak farklı bir abajur modeli elde edebilirsiniz.
Hepsi çok güzel. Mantar tıpalardan yapılan ayrı bir güzel olmuş çünkü çokça orijinal bir fikir. Daha önce gördüğümü hatırlamıyorum. Tek tek de aşamayla anlatmışsınız, elinize sağlık Aylin hanım 🙂
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz Binnur Hanım ?. Mantar tipalardan abajur yapımı benim de favorim ?.