Tel Kırma Masa Örtüleri

2
2487

Bugün sizlere gelinimizin el emeği olan tel kırma masa örtülerini tanıtacağım. Tel kırma üzerine konuşarak fotoğrafları inceleyelim isterseniz. Tel kırma, 17. yüzyıldan günümüze kadar gelen bir el sanatıdır. Tel kırma bir aksesuar olarak değil kadınların baş örtüleri uçmasın diye buldukları bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Baş örtülerinin kenarlarına tellerle motifler işleyerek ağırlık kazandırmışlar. Böylelikle de baş örtülerinin uçmamasını sağlamışlardır.

tel-kirma-masa-ortuleri

Tel kırma ismini ise, motifleri yaparken tel doğası gereği makasa gibi kesici aletler kullanmadan kırıldığı için adını “tel kırma ” koymuşlar. İlk olarak Bartın’da ortaya çıkan tel kırma halk arasında “Bartın işi” olarak da bilinmektedir. Tel kırma yapabilmeniz için sadece delikli tül ve tele ihtiyacınız var. Fakat yapımı oldukça zor ve zahmetli. Zaman, yetenek ve sabrınız varsa bu şekilde güzel ürünler ortaya çıkarabilirsiniz.

tel-kirma-masa-ortuleri-1

Dikdörtgen, kare masa örtünüze göre istediğiniz boyutlarda yapabilir şekildeki gibi büzerek masanıza estetik bir görünüm verebilirsiniz. Daha çok siyah ve kırmızı tercih edilen tel kırmaları, beyaz, siyah ve venge renk yemek masalarınızda kullanabilir yemek odalarınıza şık bir görünüm verebilirsiniz.

tel-kirma-masa-örtüleri-2

Tel kırma örtülerini salon yada oturma odanızda bulunan sehpalarda kullanabilir misafirlerinize ikramlarınızı şık bir şekilde sunabilirsiniz. Siyah sehpa ve kırmızı tel kırma gerçekten ayrı bir hava veriyor odanıza. Üzerine otantik aksesuarlar koyarak odanızı süsleyebilirsiniz.

tel-kirma-masa-ortuleri-3

Son olarak da tel kırma yaparken hangi noktalara dikkat etmeniz gerekiyor maddeler halinde bakıp bitirelim isterseniz.

Tel Kırma Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Seçtiğiniz tülün deliklerinin muntazam olamasına ve fazla sık olmamasına,
  • Tel kırma iğnesinin iki yanının da keskin olmamasına,
  • İğne telin tekniklere göre geçirilmesine,
  • Telin şeklini kaybetmemesini sağlamak için iğneye kısa geçirilmesine,
  • Motifleri işlerken kıvrılan teli düzeltmeye,
  • Tel kırma işinizde kararma olmaması için kızgın ütü basılmamasına,
  • İşleme sırasında teli avuç içinde değil daima dışında olacak şekilde tutulmasına dikkat etmeniz gerekir. Tel kırma hakkında aklınıza takılan soruları bizlere yazabilirsiniz.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz