İşlerimizi yapmamızı sağlayan ve hayatın güzelliklerini bizlere gösteren ışıklar. Onlar olmasa karanlıklara boğulur ve hayata dair hiç bir renk barınmazdı içimizde. Dünyamızı, evlerimizi ve hayallerimize ışık tutan aydınlatmada nelere dikkat etmeliyiz. Aydınlatmanın ilk basamağı olan ampul seçimiyle başlayalım isterseniz ve sizlere kolaylık oması açısından maddelere dökelim.
- Enerji tasarrufu sağlayan ve çevre dostu ampuller seçmeye çalışın.
- Enerji sarfiyatı az ve uzun ömürlü olan led ampuller tercih edebilirsiniz.
- Kullanılan ışığın niteliği uygun olmalıdır.
- Gün ışığından evinizde olabildiğince fazla yaralanmaya çalışın. Küçük pencereler yerine bütçeniz elveriyorsa büyük cam duvarlar tercih edebilirsiniz. Bu sayede gün ışığından daha fazla istifade edebilirsiniz.
- Kalın perdeler yerine, ince, zarif ve açık renk perdeler tercih ederek güneşten daha fazla yararlanabilirsiniz.
- Aynı ortamda birden fazla ışık kaynağı tercih ediyorsanız seçtiğiniz aydınlatma ürünlerinin aynı şiddette ışık yaymasına dikkat etmelisiniz. Farklı güçlerde ışık kaynakları gözü yoracak ve bir süre sonra da içinde bulunan insanları huzursuz edecektir.
- Aydınlatma durağan olmalıdır yani ışık kaynağı titreşim yapmamalıdır. Çünkü sürekli titreşim halindeki ışık kaynağına göz uyum sağlayabilmek için aşırı çaba harcar ve yorulur.
- Titreşimi engellemek için floresan lambalar yerine akkor telli lambalar tercih
edebilirsiniz. - Mekana göre aydınlatma sağlamaya özen gösterin. Yani oturma odasında merkez aydınlatma kullanırken bir yatak odasında baş ucu aydınlatması kullanabilirsiniz.
- Hem enerji tasarrufu hem de göz sağlığı için en iyi ışık olan karma ışığı tercih etmeye çalışın. Karma ışık; sarı ve beyaz ışığın birlikte kullanılarak aydınlatma sağlanmasıdır.
- Odanızda aydınlatma sağlarken bilgisayar veya televizyon ekranından ışığın yansımamasına dikkat edin.
- Işığın direkt göze gelmemeli ve gözü yormamalıdır.
- Düzgün ve sağlıklı bir oda aydınlatması istiyorsanız floresanda balast ayarı yaptırmalısınız.
- Pencerenizden ışığın yansımamasına dikkat edin.
- Seçtiğiniz aydınlatma elemanlarının, CE standartlarına uygunluk sağlamasına, suya, darbeye ve yağmura karşı dayanıklılık sağlamasına ve düşmemesi için denge ilişkisine dikkat edin. Son olarak da oda oda aydınlatmada nelere dikkat etmeliyiz bunlara bakıp bitirelim isterseniz.
Salon Aydınlatması
Salon ailemizle en çok vakit geçirdiğimiz ve misafirlerimizi ağırladığımız yerdir. Bu nedenle oturma odası yada salonun iyi aydınlatılmış
olmasına dikkat etmeliyiz. Örneğin;
- Salon yada oturma odasında çok sayıda aydınlatma elemanlarını aynı anda kullanabilirsiniz.
- Tavanda avize yada sarkıt lambalar tercih ederek merkezi bir aydınlatma sağlamalısınız.
- Merkezi aydınlatmanızı desteklemek ve ortama estetik katmak için, abajur gibi masa lambaları tercih edebilirsiniz. Yada duvarda aplikler tavanda spot lambalar tercih edebilirsiniz.
Yatak Odası Aydınlatması
- Yatak odası aydınlatmasında doğrudan ve ince ışıklar tercih edebilirsiniz.
- Merkezi aydınlatmanın aksine ortam aydınlatması tercih edebilirsiniz.
- Dolap kısmında eşyalarınızı rahat bir şekilde alabilmek için dolap içinde led aydınlatma yada dolabı görecek şekilde duvarda aplikler tercih edilebilir.
- Kitap okumak, su içmek gibi faaliyetleri rahat bir şekilde yapmak için baş ucu aydınlatması tercih edilebilir.
- Tavanda duvara gömülü lambalar tercih edebilirsiniz.
Mutfak Aydınlatması
Tezgah üstlerinin iyi aydınlatılması gerekir. Bunun içinde dolapların altında gizli ışık bantlarından yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda mutfakta bölgesel aydınlatmanın yanında genel aydınlatma da tercih edilmelidir. Yemek pişirdiğiniz alanın, doğrama ve yıkama işlemlerini yaptığınız alanın iyi aydınlatıldığından emin olun.
Banyo Aydınlatması
Genel aydınlatmada tavan armatürü için halojen floresan ampullü ankastre armatürler seçilmelidir. Banyo aynasının yanlarında veya üstlerinde aplikler kullanılabilir. Yemek odası aydınlatmasına yemek odası aydınlatması nasıl olmalı? başlıklı yazımızda değinmiştik. Dilerseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.