Masa örtünüz kenarları dikilmemiş olsa dahi çok güzel görünüyor olabilir fakat onu daha da güzel göstermek için halen yapabileceğiniz bazı şeyler var. Mesela kenarlarına masa örtünüzle kontrast oluşturacak renkte bir kenarlık dikmek ya da masa örtünüzü oldukça ortada kalacak şekilde kenarlıkla sıkıştırmanız gerçekten çok daha güzel bir görüntü elde etmenizi sağlayabilir. Bu açıdan masa örtüsü kenarı nasıl dikilir, nelere dikkat edilmelidir ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Masa Örtüsü Kenarı
Masa örtüsü kenarlarında harika bir görünüm elde etmek isteyen kişilerin açıları iyi anlaması gerekir. Masa örtüsüyle çalışacak ve üstüne kenarlık yapacaksanız bu durumda kenarlıkların her birinin 45 derecelik açıyla kesilmiş olması gerekir.
Bu sayede iki kenarlık parçası bir araya geldiğinde tam bir 90 derece yapabilecek, simetrik olarak bir problem kalmamasını sağlayacaktır. Bunu yapmak zor gibi dursa da aslında sandığınızdan daha kolaydır ve bu yazı da tam olarak masa örtüsü kenarı nasıl dikilir sorusunun cevabı niteliğindedir.
1. Ölçümleri Yapın
Masa örtüsü kenarlığı dikimine başlamadan önce ölçümü doğru şekilde yapmanız gerekir. Bu ölçümü yaparken ne kadar kalın bir kenarlık istediğinizi düşünmeniz gerekir. Biz, resimdeki gibi kalın bir kenarlık yapacağımız için yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına ölçümleri de bunun üzerinden götüreceğiz fakat siz kendi ihtiyaçlarınıza göre değerlerle oynayabilirsiniz, önemli olan denklemleri iyi anlamaktır.
Bu denklem ne kadar kumaşa ihtiyacınız olduğunu bulmanıza yardımcı olur. Çünkü cevaplamanız gereken sorulardan birisi de kenarlık için ne kadar kumaş kullanacağınızdır. Masa örtüsünün kenar uzunluğu + kenarlığın genişliği x 2 + 15 cm = ihtiyacınız olan kumaşın cm cinsinden değeri olacaktır.
Hangi kenara dikim yapacaksanız o kenarı ölçün ve eğer çalışacağınız masa örtüsü kare değilse her iki kenarı da ölçtüğünüzden emin olun. Her iki kenara da aynı hesaplamayı yapın ve ölçümlerin doğru olduğundan emin olun. Genişlik konusunda oldukça özgürsünüz, kenarlığın genişiği tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış bir değer.
Eklenen 15 cm ise kenarlığın her iki tarafında oluşturacağımız 45 derecelik açı için bize lazım olacak. Çünkü buranın masa örtüsüyle bir ilgisi yok, 15 santimetrelik bu ek pay, iki masa örtüsü kenarını köşede 45 derecelik açı şeklinde birleştirmek ve 90 derecelik bir açı elde etmek için lazım.
Örneğin masa örtüsünün boyu 140 cm genişlik, 150 cm uzunluktaysa bu durumda üst ve alt kenarlık için 140 cm + 8 cm + 15 cm = 163 cm olacaktır.
2. Kenarlığı Dikmeye Başlayın
Masa örtüsü kenarı dikme işlemine hemen başlayabilirsiniz, aslında en zor işi geride bıraktınız çünkü doğru hesaplama yapmak işin en önemli kısmı. Tekrar özet geçmek gerekirse aslında ölçüm yaparken yapmanız gereken tek şey masa örtüsünün kenarını ölçmek, bunun üzerine 15 santimetre eklemek ve ne kadar kalınlıkta olması gerektiğine karar verip kesmeye başlamak.
Kenarları dikmeye başlamadan önce bunların masa örtüsünün üzerine sabitlendiğinden emin olmanız gerekir. Bazı kişiler masa örtüsü kenarının masa örtüsüne ek olarak kenardan ufak bir parçayla birbiri üstüne değmesini sağlarken bazıları kenarlıkları doğrudan masa örtüsünün üzerine diker ve masa örtüsünün normal boyutunu kaybetmemesini sağlar. Hangisini tercih edeceğiniz size kalmış.
Kenarlığı masa örtüsünü üzerine dikin, masa örtüsü kenarından 5 santimetre kadar uzakta duracak şekilde yerleşmesini sağlayın. Yani kenarlığın sadece 5 santimetrelik kısmı masa örtüsü dışında kalsın.
Bu sayede kenarın büyük bir kısmı zaten masa örtüsü üzerine dikilmiş olacak ve kenarlarda tuhaf bir görünüm oluşmaması sağlayacaktır. İlk iş olarak her iki uçtan da dikmeye başlayın ve kayma problemiyle karşılaşmayın.
3. Adım: Köşeleri Birleştirin
Köşeyi işaretlemek yapmanız gereken en önemli şeylerden birisi. Sınırları önceden işaretlemektir. Sınırları önceden işaretlemenin de birden fazla yolu var fakat en kolay yolu kenarları birbirinin üzerine gelecek şekilde dik olarak katlamak ve resimdeki gibi bir üçgen oluşturmak.
İki komşu köşe seçin ve bunları birbiri üzerine hizalayıp iki taraf arasında 45 derece açı kalacak şekilde üçgen elde etmek adına birbiri üzerine katlayın.
Her ikisi de bir sınır haline geldiğinde kalem ve cetvel alarak cetveli 45 derecelik açı boyunca yerleştirin ve cetvelin çizgisini kalemle işaretleyin.
Kenarlığı mas örtüsü üzerine diktikten sonra arka dikişi bulun ve ön kısımdaki boşluklardan kaçınmak için buradan da dikin. Dikmeye kalemle çizdiğiniz çizgilerden başlayın ve çizgilerden başlayıp tüm kenarlık boyunca arka taraftan doğru tekrar dikin.
Dikiş yaparken hiç boşluk bırakılmadığından ve kenarlığın gergin durduğundan emin olmanız çok önemlidir.
4. Adım: Kenarda Son Rötuşlar
Masa örtüsünün üzerindeki kısımdan hariç, dışarıda kalan kenarlığın 5 santimetreden fazla olan kısmını kesin. Bunu yapmak için masa örtüsünü ters çevirin ve dışarıda kalan alanın ne kadar uzun olduğuna bakın. 5 santimetreden daha uzun bir boşlukta duran kenarlık çoğu zaman istediğiniz gibi bir görüntüyü yakalayamamanıza neden olacaktır.
Masa örtüsüne kenar için çok iyi bir anlatım.
Merhaba, masa örtüsü kenarı diktiniz mi daha önce? Tavsiyeleriniz varsa almak isteriz ?.
Dikiş yaparken en çok zorlandığım şey dikişi tek bir çizgide tutmak, benimkiler zigzaglı oluyor genelde 🙁 Ama bu modelde pek de belli olmaz sanırım, gayet de basit gözüküyor anlatımdan. O zaman denensin bakalım bir masa örtüsü..
Merhaba Gülseren Hanım, bu masa örtüsü kenarının dikimini deneyin bence de ?. Bitirince masa örtüsünün fotoğraflarını https://www.yemekodasi.com/bize-yazin/ bölümümüz aracılığıyla paylaşırsanız çok seviniriz ?.