Bir çocuğun odasını dekore etmek için yeni bir kat boya atmak ve yeni birkaç ayıcık satın almaktan daha fazla yapabileceğiniz şey var. Aslında, çocuklar için mükemmel bir oyun odası dizaynı için düşünmeniz gereken 3 ayrı boyut var; pratikte, gerçeklik ve psikolojik boyut.Ne kadar alanınız var? Kapılar, aydınlatma ve keskin kenarlar ne olacak? Organize edebileceğiniz alanlar ve saklama bölümleri hakkında düşünün. Uzun süre temiz kalıp kalamayacağını düşünün. Çocuğunuz etrafa bir şeyler döktüğünde korkunç görünecek bir oyun odası dekorasyonuna sahip olmak istemezsiniz.
Oyun odaları, görüşlerinizi gerçeğe dönüştürmeye başladığınız yerdir. Bir hırdavat dükkanına gidin ve farklı renklerde boyalar alın. Komşularınızdan kereste isteyin. Duvar aksesuarları, perdeler, yatak örtüleri, kumaşlar ve çeşitli şablonlar satın alın. Oyun odası tasarımını, çocuğunuzun gözünden görmeye çalışın. Oyuncaklar nerede duracak? Çocuklar nerede koşacaklar?
İşin bir de psikolojik boyutu var. Anne babalar için oyun odası dekorasyonunun en önemli boyutu budur. Oyun odası, bilişsel gelişim açısından çocuğunuza neler sunacak? Bu odadan beklentileriniz neler? Belki de çocuklarınızın yaratıcılığının gelişmesini istiyorsunuzdur. Belki de fiziksel açıdan güçlenmelerini hedefliyorsunuzdur. Burada doğru ya da yanlış cevap yoktur; hepsi sizin hedeflerinize bağlı. Çocuğunuzun aktivite alanını tasarlarken mükemmel oyun odasının bu üç boyutunu dikkatlice düşünmelisiniz. Yaratıcı çözümler için biraz yardıma ihtiyacınız varsa, başlamak için bu oyun odası fikirlerinden yardım alabilirsiniz.
Sıradan bir kaydırak yerine, çocuğunuzun yaratıcılığını arttıracak bir kaydırağa ne dersiniz? Tavana kadar uzanan boyu ve renkli süslemelerle renklendireceğiniz dalları ile bu kaydırak çocuk odası için iyi bir seçim olabilir.
Hem okul öncesi çağındaki hem de okula giden çocuklarınız için bir kitap köşesi yaratabilirsiniz. Oyun odası tasarımı yaparken, boş bir köşeyi değerlendirebilir, çocuğunuza kitapları sevdirmenin bir yolunu bulabilirsiniz.
Çocuğunuzu harflerle tanıştırmak ve hecelemeyi öğretmek için, oyun odasında bir harf tahtası oluşturabilirsiniz. Ayrıca boya kalemleri ve boş kağıtlar vererek, okul öncesi ya da yazmayı yeni öğrenen çocuklara eğlenceli aktiviteler yaptırabilirsiniz.
Ev içinde ev… Çocuklar evcilik oynamayı çok sever. Hele bir de yanında arkadaşları varsa… Çocuğunuz için renkli bir oyun odası dekorasyonu yaratmak isterseniz, odanın içinde ona minyatür bir ev tasarlayabilirsiniz.
Okulu eve getirmeye ne dersiniz? Büyük bir oyun odasına sahipseniz, bir bölümü de sınıf görünümüne kavuşturarak, çocuğun okula alışmasını da kolaylaştırabilirsiniz. Çizim yapıp bir şeyler yazabileceği bir kara tahta ve pano ile hoş bir sınıf tasarımı yaratabilirsiniz.
Biraz da fiziksel aktiviteler… Çocuğunuzun stres atacağı, fiziksel gelişimine destek olacak bir şeyler yapmak istiyorsanız, ona bir tırmanma köşesi hazırlayabilirsiniz. Tıpkı okuldaki spor salonundaki bir dağcılık köşesi gibi bir köşe, çok işinize yarayabilir.
Bir oyun odasını dekore ederken kullanabileceğiniz ilk seçeneklerden biri çadırlardır. Çocuğunuza eğlenceli bir alan yaratmak için bir çadırdan yardım alabilirsiniz. İçinde kitap okuyabileceği, yemek yiyebileceği, hatta uyuyabileceği rahat bir çadır, tek başına kaldığında keyifli vakit geçirmesine yardımcı olacak.
Çok beğendim, hemen kızıma da gösterdim bayıldı hepsine. Şimdilik çadırı yapmak için anlaştık bakalım. Kamp yapacağız evin içinde artık 🙂 Ama okulu eve taşıma fikri de hoşuma gitti, çalışma alanı şeklinde değerlendirebiliriz onu da
Çocuk odasında çadır kullanılmasını kesinlikle tavsiye ediyorum. Çünkü kendi alan çizgilerini oluşturmalarını sağlıyor. Çadır onun evi ve kimse ondan izinsiz giremez ?.